Saturday

Kesan Pemakaian Ketat:Sains&Quran/Hadis


Daripada tinjauan kesihatan,pakaian yang ketat dapat mengakibatkan parasthesia iaitu sensasi semut-semut,cucuk-cucuk,rasa panas ataupun terbakar akibat tekanan pada saraf di bawah kulit.Di dalam Canadian Medical Association Journal terdapat banyak laporan mengenai mangsa korban Parasthesia,pakaian ketat juga menimbulkan masalah kesihatan kulit.Kelembapan yang timbul akibat pakaian yang ketat menggalakkan pembiakan bakteria.Beberapa jenis kain juga dapat menyebabkan iritasi dan mencetuskan alahan kepada si pemakai yang memakainya terlalu ketat.

Jika kita meneliti cara Rasulullah SAW berpakaian,kita akan mendapatinya sebagai cara berpakaian yang paling baik dan paling berkesan dalam usaha menjaga stamina dan kesihatan tubuh,jauh dari unsur menyusahkan dan menyeksa diri.

Hadis daripada abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggeng-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka (sanggul/fesyen rambut) bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga boleh terhidu dari jarak perjalanan yang sangat jauh.” (Riwayat Muslim no. 3971). Dalam riwayat Imam Malik, ada sambungan hadis ini iaitu: “…Bau wangi syurga dapat dihidu dari jarak 500 tahun perjalanan.” (Al-Muwatta’, no. 1421).



Kalau lelaki tak pakai seluar dalam lepas tu pakai ketat-ketat,kalau carik macam mana?nampak seluar dalam angry bird tak pa lagi,kalau nampak bird-bird kat tempat awam baru nak menyesal.Peragut biasanya memilih sasaran wanita yang memakai seluar ketat,sebab dia tau orang yang pakai pakaian ketat susah lari.Cuba anda bayangkan dalam suatu pertandingan larian antara orang yang memakai seluar panjang ketat dan seluar panjang yang selesa(tidak ketat)?apa anda rasa?siapa yang menang?


pakaian yang disukai masyarakat atau pakaian yang disukai oleh Allah S.W.T??pilihlah yang sebaiknya!dunia ini hanya sementara sahaja,not forever!berpakaian ketat seolah telanjang,senang untuk lelaki yang berotak blue dan imaginasi yang kuat untuk membayangkan anda dalam keadaan bogel!(meningkatkan nafsu lelaki).sekiranya anda dirogol disebabkan cara pemakaian anda yang seksi.bagaimana?baru nak menyesal?hilang dara sudah....


Memakai seluar jeans nampak habis,kalau jalan bagi signal kiri-kanan o.O > >> O.o ,setiap kali aku keluar jalan-jalan mesti ja aku jumpa kesalahan kaum hawa,yang memakai tudung tetapi pakai T-Shirt atau Seluar ketat.

 Selain itu,ternyata memakai pakaian yang serba ketat dapat menyebabkan kemandulan, terutama pada perempuan.Dalam buku yang ditulis Al-Istanbuli (2006), ketika seorang perempuan memakai pakaian ketat, maka pada musim sejuk pakaian itu tak akan mampu menjaga suhu tubuhnya dari serangan musim sejuk. Akibatnya, hal itu membahayakan kondisi rahim si perempuan. Akibat selanjutnya dari pakaian ketat, maka sirkulasi darah (pembuluh darah) juga akan terganggu, sehingga turut mempengaruhi tulang punggung.

Dalam sebuah penelitian di Inggris, pakaian ketat yang dipakai dalam waktu lama,boleh menyebabkan kanser melanoma.Iaitu kanser kulit yang sangat berbahaya, dan kanser ini biasanya bermula dengan tanda hitam pada kulit, atau tahi lalat. Tahi lalat adalah kumpulan sel pigmen abnormal (melanosit) yang muncul pada kulit.

Salah satu penyebab terganggunya kesuburan perempuan (endometriosis, suatu gangguan yang sering mengakibatkan gangguan kesuburan pada perempuan)kerana oleh pakaian ketat yang terlalu lama. Menggunakan pakaian ketat akan memicu sel-sel endometrium (selaput lendir rahim) untuk melarikan diri dari rongga rahim lalu berdiam di indung telur, sehingga kesihatan menjadi terganggu.

Tak hanya pada perempuan, laki-laki yang suka memakai pakaian ketat juga berbahaya, kerana boleh menyebabkan kemandulan pula. Pakaian ketat juga dapat menurunkan kualiti sperma. Dalam sehari, jumlah sperma yang diproduksi mencapai 60 juta mililiter. Tapi, produksi sperma akan menurun, termasuk kualitinya menjadi 20 juta mililiter akibat memakai pakaian ketat.

Penggunaan seluar ketat pada laki-laki dapat mengganggu sirkulasi udara untuk organ vital. Pada pakaian longgar, suhu udara yang normal untuk organ vital adalah 36,5 darjah selsius. Namun, bila memakai seluar ketat, suhunya akan naik menjadi 37 darjah selsius. Tentu saja akan semakin panas dan mengganggu produksi sperma.


Aku pun ada kawan perempuan,cute plak tu...pengakuan yang menyedihkan...ramai remaja perempuan sekarang ni aku tengok suka pakai ketat macam ni;


            pesanan ikhlas dari aku(aku lelaki):"kecantikkan bukan terletak pada pemakaian yang ketat",mejoriti perempuan zaman sekarang suka dirinya dirogol.Apabila ditanya mengenai hal ini,diorang mengatakan tidak suka dirogol padahal caranya mempromosi  dirinya untuk dirogol,dan melabur dosa .Anda akan menjumpai wanita jenis ini jusco,tesco, dll dengan pakaian yang menyakitkan mata aku.Aku harap bakal isteri aku,takkan jadi macam tu...korang nak ka isteri/suami mandul?aku tak nak!


diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra, rasulullah saw bersabda :
"Diantara tanda-tanda dekatnya hari kiamat ialah akan munculnya pakaian-pakaian wanita dan bila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang"


Baju ketat......bla..bla..bla...senang cerita,cer try balut nasi lemak,tengok gambar kat bawah tu..hahahahhah!ambil kain T-shirt masukkan nasi lemak tersebut di dalam T-Shirt.,apa yang anda nampak?macam itulah wanita memakai baju dan tidak melabuhkan tudungnya.bergantung kepada saiz payudaranya........hmmm...



Firman Allah SWT mafhumnya "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) ALLAH adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [AL-AHZAB;59]

Dan FirmanNya lagi; "Wahai anak-anak Adam! Sesungguh-nya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur)".  [AL-A’RAF; 26]








carian anda: lihat perempuan pakai ketat  Pakai Legging dan berseluar ketat Bersama Tudung Lelaki pakai baju ketat  wanita memakai pakaian ketat yang keterlaluan  Kenapa perempuan sekarang suka memakai baju ketatHukum Wanita Berpakaian  akibat berpakaian ketat Kesan Buruk Seluar Jeans Ketat Kesan Buruk Seluar Jeans Ketat jeans ketat membahayakan kesihatan


No comments:

Post a Comment

ヅ komen anda amat dialu-alukan
๏̯͡๏ tak puas hati sila komen
(>‿♥) jika terdapat kesalahan,sila tegur
''◠‿◠)Sekian,terima kasih

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...