Wednesday

Siput babi albino ditemui di New Zealand

Foto oleh: Cara Morel
Siput babi albino ditemui di New Zealand
Siput albino karnivor besar telah dijumpai tinggal dalam belukar di New Zealand.

Sekumpulan daripada pengembara terserempak dengan Powelliphanta putih itu, semasa lawatan melalui Taman Negara Kahurangi di hujung Pulau Selatan.

"Kumpulan kami telah melihat tiga atau empat siput pagi itu, kerana hujan mereka datang dalam keadaan basah," kata pengembara jalan kaki Bill Brough, dari Motueka.

Siput Powelliphanta itu hanya didapati di New Zealand dan adalah gergasi dalam dunia siput. Mereka adalah karnivor, dengan cacing tanah yang menjadi mangsa kegemaran mereka. Mereka juga makan lintah bulan.

Siput Powelliphanta yang biasa. Foto oleh: New Zealand Department of Conser

Pakar dari Jabatan Pemuliharaan Powelliphanta (Department of Conservation Powelliphanta) iaitu Kath Walker berkata, dalam lebih daripada 30 tahun mengkaji tentang siput asli, hanya itu albino kedua yang dia telah lihat.

Yang pertama adalah 23 tahun yang lalu pada tahun 1988, apabila siput Powelliphanta gilliesi gilliesi telah dijumpai di Gunung Burnett di Golden Bay.

Walau bagaimanapun, siput itu hanya sebahagian albino. Ia mempunyai corak dalaman gelap yang masih boleh dilihat pada badan sebaliknya putih dan, seperti penemuan baru-baru ini, masih mempunyai cangkerang yang biasanya berwarna.


No comments:

Post a Comment

ヅ komen anda amat dialu-alukan
๏̯͡๏ tak puas hati sila komen
(>‿♥) jika terdapat kesalahan,sila tegur
''◠‿◠)Sekian,terima kasih

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...