Saturday

Kenangan Dibawa Hingga ke Syurga | BEST AWARD OF MEMORIES

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته  ,wazzup All reader!pasti semua reader di sini ada kenangan tersendiri ..saat indah ❤ bersama orang tercinta,dirindui,musuh,crush,xgf,Wawa Zainal ,dll? Entri ini  juga termasuk kenangan 'Aku' di blog ini,dan Blog www.hantuwriter.blogspot.com  ada kenangan tersendiri yang aku takkan lupakan.Sebenarnya,ada sejuta satu kisah di sebalik blog ini.Ayat-ayat Pasrah~Aku ada suatu topik yang menarik dan misteri untuk dikongsikan bersama.Harap dapat dikongsikan  rakan-rakan yang lain juga.

Adakah selepas hembusan nafas terakhir kita lupa semua kenangan?.Adakah saat kita dibangkitkan di akhirat,kita lupa segala kenangan yang pernah mewarnai diri???Jika Anda kata 'YA!',bermakna Anda di akhirat kelak, lupa orang yang pernah anda jumpa dan sayangi !Jika Anda kata 'TIDAK!' maka Anda bersama denga jawaban Saya.Maha Suci Allah yang menciptakan manusia~  (◠‿◠)

Kenangan itu terlalu berharga, tak dapat dibayar mahupun dengan segunung emas dan permata.mengajar kita. Dan kenangan itu sendiri yang sering sangat berada dalam kotak fikiran kita mahupun menyimpan maklumat yang lebih kekal berbanding otak iaitu dikenali sebagai  ganglia cells dalam Qalbu.Wooiii,teringat xbf,xgf,bekas tunang, ka?!Macam tak dak kenangan lain pulak dengan rakan-rakan,keluarga,Cikgu,dll...hehehhe,Jk,.

Ada juga yang berkata sesetengah orang sanggup hidup dalam kenangan sepanjang hayatnya. Maksud di sini adalah, ada sesetengah orang rela menghabiskan hidupnya semata untuk suatu kenangan yang baginya terlalu indah di dalam hayatnya. Umpama William Shakespears, hidupnya seolah-olah hanya diabadikan untuk berkarya dan seolah-olah hanya hidup dalam dunia khayalan rekaannya semata. Bahagiakah jika hidup begini? Hidup terpuruk dalam ruang lingkup ciptaan sendiri.   

Umar bin Al-Khattab,diiukuti oleh Imam Ahamad pernah berkata:


"Pasangan-pasangan mereka adalah orang-orang yang sejenis dan serupa dengan mereka."

Allah S.W.T. berfirman; "...dan apabila roh-roh dipertemukan...''(Surah At-Takwir:7)

Iaitu,tatkala setiap orang yang beramal dipertemukan dengan yang serupa dan sesuai dengannya.Antara dua orang yang saling mencintai di jalan Allah akan saling dipertemukan di syurga.Antara dua orang yang saling mencintai di jalan syaitan juga dipertemukan di neraka Al-Jahim.

Di dalam kitab Shahih Al-Hakim dan yang lainnya disebutkan:


"Setiap kali seseorang itu mencintai orang tertentu,pasti ia akan dipertemukannya(pada hari kiamat)."

Yang paling Mulia dan paling Utama adalah cinta di jalan Allah dan cinta kerana Allah.Cinta ini akan mendorong untuk mencintainya apa sahaja yang dicintai oleh Allah,dan seterusnya mencintai Allah dan Rasul-Nya.Tanamkanlah  dalam diri Kemanisan Iman.                                                       credit; eidae  :)
Kenangan adalah sesuatu yang masih ataupun selalu ada didalam ingatan dan fikiran seseorang dari sesuatu yang terjadi pada masa lalu, apakah itu sebuah kisah, kejadian mahupun sesuatu yang pernah dijalani dan dialami oleh seseorang manusia . setiap kenangan akan membuat diri seseorang mengingat suatu yang ia alami di masa lalu yang terkadang membuatnya terbawa pada ingatan yang terbayang dalam fikirannya tentang suatu kisah ataupun kejadian. 

 Antara nas al-Quran bahawa kenangan dibawa hingga ke syurga;Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: "Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu"; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya  dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya.
(Al-Baqarah 2:25) | <Embed> | English Translation 
Dalam mentafsir surah Al-Baqarah ayat 25,terdapat dua pendapat dalam masalah ini dan mereka ada hujah-hujah tersendiri.Beberapa ulama seperti Ibnu Jarir cenderung men-tarjih(mengkuatkan) pendapat pertama dan berdebat dengan beberapa hujah...Tapi bukanlah aku nak bahaskan panjang lebar mengenai bab ini -_-' ...lari tajuk asal laa..

ayat 25, al-Baqarah  juga menunjukkan bahawa ahli syurga,beliau teringat kembali buah tersebut hampir mirip dengan yang pernah ada di bumi .Namun tidaklah sama rasanya..

Kelompok lain termasuk Ibnu Mas'ud,Ibnu Abbas dan beberapa sahabat Rasulullah S.A.W mengatakan bahawa buah-buahan di syurga warnanya hampir sama namun berbeza cita rasanya.

Kata Mujahid,"Buah-buahan sama warnanya tetapi tidak sama rasanya".Rabi' bin Anas juga mengatakan hal yang sama.                                                                               gambar sekadar hiasan  


Tirmidzi berkata bahawa berkata kepada kami Hannad yang berkata bahawa berkata kepada kami Muhammad bin Fudhail dari Atha' bin Saib dari Muharib bin Datsar dari Abdullah bin Umar r.a yang berkata Rasulullah S.A.W bersabda:

"Al-Kautsar adalah sungai di syurga .Kedua-dua tepinya dari emas.Saluran airnya adalah mutiara dan intan berlian.Tanahnya lebih wangi daripada kasturi.Airnya lebih manis daripada madu dan lebih putih dari ais."(Diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah.Kata Tirmidzi,hadis ini hasan sahih)

Dalam Sahih Bukhari hadis dari Hammam dari Qatadah dari Anas r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda"

"Ketika aku berjalan dalam syurga,kebetulan aku bertemu dengan sebuah sungai,kedua-kedua tepinya kubah mutiara yang terlubang di dalamnya.

"Aku bertanya, 'Apakah ini Jibril.' Jawabnya,Inilah sungai Kautsar yang diberikan Tuhan kepadamu,sedang baunya bagai kasturi yang harum semerbak."


Reader-reader yang dikasihi,Kita yakin dan percaya kata-kata Rasulullah S.A.W berdasarkan hadis yang Sahih!Kelak dapat merasai sendiri jika seseorang  berada dalam syurga..Dengan erti kata lain,seseorang akan teringat apa yang pernah digambarkan keadaan dan suasana di syurga yang diceritakan melalui hadis dan al-Quran..Saat itu,seseorang dapat membezakan dan dapat memberi perbandingan sendiri~

"Al-Kautsar adalah sungai di syurga .Kedua-dua tepinya dari emas.Saluran airnya adalah mutiara dan intan berlian.Tanahnya lebih wangi daripada kasturi.Airnya lebih manis daripada madu dan lebih putih dari ais."(Diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah.Kata Tirmidzi,hadis ini hasan sahih)
Jika anda ingin membezakan sesuatu,mestilah anda mengenal,merasai dan melaluinya..Tak kenal maka tak cinta,Tak cinta maka tak Kawin..example ; my xgf the last stand more better dari yang sebelumnya;Rasa garam adalah masin,rasa gula adalah manis ..;Babi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dari segi aroma terdapat sedikit perbezaan kerana daging babi mempunya aroma tersendiri manakala daging lembu berbau lebih hanyir. Dari segi aroma inilah, perkara paling penting untuk kita membezakannya, kerana walaupun warnanya sudah di tukar dan dicampur kedua dua daging ini, namun aromanya tetap boleh membezakan kedua dua daging ini.LOL!  
carian anda:memori alam roh,memori alam barzakh,kenangan di syurga,tafsir ayat surah albaqarah ayat 25,

sekian ,

Ada yang anda ingin tambahkan? (─‿‿─)    
 

 2 comments:

ヅ komen anda amat dialu-alukan
๏̯͡๏ tak puas hati sila komen
(>‿♥) jika terdapat kesalahan,sila tegur
''◠‿◠)Sekian,terima kasih

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...