Saturday

Kuda Berbulu Emas Yang Unik (5 Foto)

Kuda Berbulu Emas Yang Unik (5 Foto)

| July 2, 2013 | 1 Comment
Luar Biasa! Kuda Berbulu Emas Yang Unik (5 Foto) | Kuda antara haiwan yang boleh dianggap mahal dan bernilai bagi sesetengah orang. Oleh kerana itulah, tidak semua orang mampu memilikinya. Kita juga berpeluang untuk menunggang kuda antaranya di Zoo, tempat belajar menunggang dan lain-lain lagi. Namun pernahkah anda menunggang kuda seperti spesis kuda berbulu emas ini? Nampak unik dan luar biasa sebenarnya. KisahBest.My difahamkan kuda spesis ini amat jarang ditemui dan ia dikira sebagai haiwan yang sedang pupus di dunia ini.
kuda5
Dikenali dengan nama Akhal-Teke, ia merupakan spesies kuda berbulu emas keturunan (breeding) dari Turkmenistan. Selain berpenampilan penuh kemilau seperti emas, kuda jenis ini juga dikenali kerana ketangkasan serta punya daya tahan yang hebat untuk melakukan aktiviti berat.
Spesies Akhal-Teke merupakan spesies kuda terancam yang hanya tinggal sedikit jumlahnya. Kuda yang juga menjadi lambang negara Turkmenistan ini menurut wikipedia hanya berjumlah sekitar 3500 ekor sahaja ketika ini.
kuda1
kuda2
kuda3
kuda4


No comments:

Post a Comment

ヅ komen anda amat dialu-alukan
๏̯͡๏ tak puas hati sila komen
(>‿♥) jika terdapat kesalahan,sila tegur
''◠‿◠)Sekian,terima kasih

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...