Tuesday

Peaceful Phlegmatic | Lebih Suka Mendengar daripada Bercakapالسلام عليكم  ,Tittle di atas mungkin berkaitan dengan Personaliti anda,rakan-rakan  atau bini anda..yang pasti,berkaitan juga dengan aku :) .Tidaklah hairan mereka mendapat gelaran guru kaunseling dan pakar kaunseling sejak di bangku sekolah kerana kemahiran mereka iaitu pendengar yang baik dan memberi pandangan tersendiri serta penyelesaian bimbingan dengan cara tidak memaksa.Rakan-rakan yang mengenali personaliti Peaceful Phlegmatic bukan orang asing bagi mereka dan tiada rasa segan untuk meluahkan apa yang terpendam dalam jiwa kepada personaliti ini .Walakin begitu,personaliti ini mereka sendiri ada masalah yang tertangguh dalam masa yang sama mereka mampu menyelesaikan masalah orang lain sedangkan diri sendiri ada masalah umpana doktor yang sakit yang merawat pesakitnya tetapi penyakit diri sendiri dalam proses mencari ubatnya tetapi belum jumpa.Perkara tersebut tidaklah menjadi masalah bagi mereka.Mereka ini sebenarnya juga memegang banyak rahsia yang diketahui.

Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya, dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". (Riwayat Abu Nuaim)

Seterusnya,mereka juga mempunyai empati yang tinggi.Salah satu sebab kenapa mereka yang bersifat Peaceful Phlegmatic mempunyai ramai kawan ialah kerana mereka adalah pendengar yang baik.Tidak hairanlah,pada lewat malam ada rakan  yang telefon mereka,mesej facebook,wechat panjang macam karangan SPM semata-mata untuk menceritakan sesuatu perkara atau masalah yang dihadapi kepada personaliti Peaceful Phlegmatic  ini.Peaceful Phlegmatic ini akan menapis setiap perkataan dan menggunakan perkataan yang 'halus' .yang keluar dari mulut mereka dalam keadaan yang serius supaya percakapannya tidak mengguris hati sesiapa dan banyak ke arah pemikiran optimistik untuk cover sesuatu perkara. contohnya dalam hatinya terkata "bf awak dah membuatkan tindakan yang sangat bodoh, bangang dan tak masuk akal sepatutnya dia buat tindakan yang sebegitu.............." tetapi dia akan sebut "walaupun bf awak dah buat tindakan yang kurang bijak,mungkin dia dalam keadaan stress harini,u known nobody perfect,semua orang tidak lari buat dari kesilapan,apa yang terbaik ialah awak berdoa agar dia mendapat petunjuk okeyh,Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui".Mereka ini selalunya, tidak akan membuatkan orang lain lebih sedih serta keputusan yang mereka buat selalunya tidak berakhir dengan kesedihan.


Dalam satu kumpuIan, mereka yang bersifat Peaceful Phlegmatic lebih suka mendengar daripada bercakap. Seorang Peaceful Phlegmatic boleh mendiamkan diri. Dia tidak perlu berkata sepatah pun. Personaliti-personaliti lain sangat suka mempunyai seorang kawan yang mereka boleh jadikan tempat meluahkan perasaan pada waktu-waktu tertentu. Terutamanya bagi Popular Sanguine, adalah sangat perlu bagi mereka untuk memiliki kawan-kawan yang bersifat Peaceful Phlegmatic dan membenarkan mereka berceloteh serta menjadi penonton yang responsif.

Ketika Florance Littauer memegang jawatan sebagai presiden untuk sebuah kelab wanita, saya mempunyai seorang kawan baik yang bersifat Peaceful Phlegmatic bernama Lucy. Dia tinggal di sebelah rumah Florance Littauer. Pada setiap hari Rabu, selepas mesyuarat, Florance Littauer akan mengunjungi rumahnya dan memberitahunya semua perkara yang mengecewakan dan melucukan yang terjadi di dalam kelab itu. Dia akan mendengar, tersenyum, bersimpati, dan mengangguk. Apabila Florance Littauer selesai meluahkan semua perasaannya, Lucy akan mengucapkan terima kasih kerana mengunjunginya dan Florance Littauer akan pulang. 

Sa’eed bin Musayyeb berkata: Pada suatu ketika, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam duduk-duduk bersama dengan para Sahabat. Muncul seorang lelaki lalu dia mencela dan memaki hamun Abu Bakr radhiyallahu ‘anhu hingga menyebabkan Abu Bakr ‘sakit’ mendengarnya. Tetapi Abu Bakr terus mendiamkan diri. Lelaki itu meneruskan lagi celaan dengan bahasa yang lebih kasar terhadap Abu Bakr, namun beliau masih terus mendiamkan diri. Masuk kali ketiga, apabila lelaki itu terus menyakiti Abu Bakr dengan lisannya, Abu Bakr bingkas mahu menjawab balik.


Lalu Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bangun. Abu Bakr radhiyallaahu ‘anhu bertanya: apakah engkau marah denganku wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Tidak. Cuma semasa kamu mendiamkan diri, Malaikat turun dari Langit bertindak terhadap kata-kata lelaki itu. Tetapi sebaik sahaja kamu mula membalas cacian lelaki itu, Malaikat melarikan diri lalu Syaitan datang dan duduk. Aku tidak boleh duduk di tempat yang Syaitan duduk di situ.” [ Hadith riwayat Abu Dawud]


Kata- kata hukama: “Diam mengandungi 7000 kebaikan dan tersimpul dalam 7 kalimah dalam setiap kalimah mengandungi 1000 kebaikan.” 


Daripada Abu Syuraih al-Khuza’ie RA bahawasanya Nabi SAW telah bersabda, “Sesiapa beriman dengan Allah dan Hari Kiamat maka hendaklah dia berbuat baik kepada jiran tetangganya. Sesiapa beriman dengan Allah dan hari kiamat maka hendaklah dia memuliakan tetamunya, sesiapa beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah dia bercakap yang baik ataupun diam”.(Diriwayatkan oleh Muslim dengan lafaz ini dan setengah daripadanya diriwayatkan oleh Bukhari)meme comic yang orang create yang aku jumpa

;tapi jangan jadi bila orang tanya berjela ,sepatah jawab ...hehehe..

No comments:

Post a Comment

ヅ komen anda amat dialu-alukan
๏̯͡๏ tak puas hati sila komen
(>‿♥) jika terdapat kesalahan,sila tegur
''◠‿◠)Sekian,terima kasih

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...